Feit: De juiste verpakking kiezen kan helpen de planeet te redden

Geschatte leestijd: 3 min
Duurzaamheid

De juiste verpakkingskeuze helpt ons milieu te redden. Dit is geen overdrijving. Als u een klein bedrijf of een KMO runt, kan het vaak voelen alsof uw keuzes weinig tot geen impact hebben op de wereld. Heeft de overstap naar LED's geholpen om de poolijskap te redden? Misschien niet, maar de wereld van verpakkingen is een heel andere kwestie.

In 2023 produceerde de EU 84,3 biljoen ton verpakkingsafval en dit is nog maar het topje van de ijsberg. Dus hoe kunt u de koolstofimpact van uw verpakking verminderen? Hier zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden.

Gewicht

Lichtgewicht is het proces waarbij het gewicht van een materiaal of product wordt verlaagd met behoud van hetzelfde product en dezelfde functionaliteit. Door verpakkingen lichter te maken, verbetert u de duurzaamheid, verlaagt u de kosten en verbetert u de logistieke processen.

Een eenvoudige manier om dit te doen is door de materialen die worden gebruikt om uw producten te verpakken te veranderen. Een glazen verpakking is bijvoorbeeld een populaire keuze voor kaarsen vanwege het elegante uiterlijk en de opvallende presentatie. Glazen verpakkingen zijn echter niet alleen zeer breekbaar, maar ook enorm zwaar. Het standaardgewicht van één lading producten verpakt in glas is 40.000 pond.

Alternatieven zoals tinnen kaarsverpakkingen met een deksel zijn veel lichter. Daarom zouden ze de ideale keuze kunnen zijn voor een duurzamer productontwerp.

Productieproces

Dit is een van de lastigste onderdelen voor bedrijven omdat het vaak uit het oog en uit het hart is. De meeste bedrijven maken gebruik van uitbestede verpakkingsoplossingen. Daarom hebben bedrijven vaak geen idee hoe hun verpakkingen worden gemaakt en wat de impact van dit proces is.

Toch zijn er stappen die u kunt nemen als u een duurzame keuze wilt maken. Er zijn gecertificeerde duurzame verpakkingen op de markt. Het is de perfecte keuze om aan klanten te laten zien dat u de groene weg inslaat met uw bedrijf.

Recycleerbaarheid

Deskundigen zijn het erover eens dat het recyclen van materialen de milieucrisis niet zal oplossen, maar de schade wel zal beperken.

Daarom is metaal zo'n fantastisch verpakkingsmateriaal. 80% van al het geproduceerde metaal blijft vandaag de dag in omloop. Het wordt dus niet begraven op stortplaatsen en het gaat zeker niet verloren. Het is een echt onderdeel van de circulaire economie.

Hergebruiken

Om ervoor te zorgen dat verpakkingen een minimale impact hebben op de toestand van de planeet, moet je nadenken over hun totale levenscyclus. Het is belangrijk dat fabrikanten niet langer kijken naar de eerste opening van de verpakking als het einde van zijn leven. Met de juiste materialen en het juiste ontwerp kan een verpakking een nieuw leven en een nieuw doel krijgen. Hierdoor belanden ze later of niet meer bij het afval en raken stortplaatsen niet meer verstopt.

Metalen blikverpakkingen zijn hier een schitterend voorbeeld van. Klanten gebruiken blikverpakkingen om kostbare voorwerpen, aandenkens en zelfs navullingen in te bewaren. Als uw verpakking aantrekkelijk, duurzaam en praktisch is, is de kans groter dat ze wordt hergebruikt. Kartonnen kokers en andere verpakkingen kunnen ook worden hergebruikt als plantenpotten en pennenhouders.

Volgens een recent onderzoek van We-Pack hergebruikt 50% van de consumenten verpakkingen en slechts 5% gooit ze meteen weg.

Verwijdering

Natuurlijk eindigen de meeste verpakkingsmaterialen uiteindelijk als afval. Daarom moeten bedrijfseigenaren nadenken over de impact. Terwijl plastic verpakkingen tientallen jaren meegaan, zo niet eeuwen, zijn andere opties zoals kraftpapier verpakkingen composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Ze worden na verloop van tijd afgebroken en kunnen zelfs de omringende grond de broodnodige aanvulling geven.

Over de Dag van de Aarde

Earth Day werd oorspronkelijk bedacht in de jaren 70 aan de overkant van de oceaan. Sindsdien is het uitgegroeid tot een internationale beweging met 192 landen die deelnemen aan de strijd voor een betere toekomst. De organisatie is verantwoordelijk voor 100 miljoen geplante bomen en 36 miljoen schoonmaakvrijwilligers.

Meer informatie

Begin vandaag nog met het verkleinen van uw ecologische voetafdruk door de juiste, duurzame verpakking te maken. Of u nu geïnteresseerd bent in kraftpapier, karton of blikverpakkingen, onze experts staan klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op of bekijk ons volledige assortiment.


Dit vind je misschien ook leuk Alles zien

Duurzaamheid

Feit: De juiste verpakking kiezen kan helpen de planeet te redden

Ter ere van de Dag van de Aarde onderzoeken we hoe de juiste verpakkingskeuze uw ecologische voetafdruk kan verlagen en kan garanderen dat uw bedrijf helpt de planeet te beschermen.

Verpakkingen met clipdeksel

Upcycling wonderen: 8 manieren om onze verpakkingen te hergebruiken

We hebben een aantal geweldige upcycling ideeën voor onze verpakkingen die u kunt doorgeven aan uw klanten

Snoepgoedverpakkingen op maat

10 Onmisbare tips voor het ontwerpen van een opvallende productverpakking

Ontdek de mogelijkheden voor het ontwerpen van verpakkingen die uw producten zullen helpen meer aandacht te krijgen.